Multi-feed schotels

:
Dit plaatje laat zien hoe lnb's ten opzichte van de schotel kunnen worden gedraaid, gezien 'hoek van inval = hoek van uitval' zal een andere positie van de lnb ten opzichte van de schotel een andere satelliet 'in de focus' krijgen. Zo kan een schotel met meerdere lnb's meerder satellieten ontvangen en spreken we over een multi-feed schotel, een schotel die meerdere satelliet-feeds (signalen) kan verwerken.

Een LNB is in staat om één ontvanger aan te sturen. Heb je meerdere ontvangers, of een ontvanger met meerdere tuners, MOET je een LNB met meerdere uitgangen gebruiken (TWIN(2) of een QUAD(4) LNB of zelfs een OCTO(8) LNB). Er komen dan ook 2, 4 of 8 kabels van de LNB af, die naar de diverse ontvangers gaan. Een splitter of iets dergelijks om meerdere ontvangers aan te sluiten werkt niet, omdat een LNB alléén maar horizontaal of vertikaal kan 'kijken'. Je kunt je voorstellen dat de LNB een probleem heeft als de ene ontvanger horizontaal en de andere ontvanger vertikaal wil 'kijken'.

Multi-blocks


Canaldigitaal heeft in het kader van 'lekker makkelijk' een duo-block uitgebracht waarmee 2 satellieten kunnen worden ontvangen (de Astra1 op 19,2 graden en Astra3 op 23,5) maar waarbij je maar één lnb hoeft af te stellen, de andere lnb staat dan meteen goed. In 2013 werd zelfs een tripple-block uitgebracht, waarmee de Astra1, Astra3 én Astra2 (28,2 graden) kan worden gekeken. Dat maakt de installatie heel makkelijk, maar hou 2 dingen HEEL goed in de gaten:

- De canaldigitaal duo/trio block is ALLEEN geschikt voor 60cm schotels, wil je een sterker signaal en dus  een grotere schotel, kun je deze lnbs NIET gebruiken, omdat het brandpunt van de verschillende satellieten dan niet meer goed uitkomen. 
- Een duo/trio block is DUUR en één geheel. Als er iets stuk gaat aan de lnb móet het hele block worden vervangen. Bij een opstelling zoals op het plaatje kun je alle onderdelen los vervangen en dat maakt reparatie een stuk goedkoper!

Opmerking over de Noise-Factor (NF), of het ruisgetal

:
Zoals gezegd geeft het ruisgetal in dB's (meestal rond de 0,5) aan, hoe goed de LNB is en beschrijft de hoeveelheid 'ruis' die de lnb in het ontvangen signaal meekrijgt. Dit is belangrijk, want als de ruis de hoeveelheid signaal overstijgt, kan de ontvanger geen beeld meer maken. Maar hoe kan je ruis waarnemen bij digitale ontvangst? Het antwoord is simpel, dat kún je ook niet.

Toch is het belangrijk dat het ruisgetal zo laag mogelijk is, als je kiest voor een te kleine schotel, bijvoorbeeld bij een draaibaar systeem. Stel dat je een 1m schotel hebt, maar je wilt een satelliet ontvangen die je eigenlijk met een 1.10 goed zou kunnen krijgen, dan kan het verschil tussen een 0,5db en een 0,3db lnb net dat beetje zijn wat je nodig hebt.

We zien de laatste tijd veel 0,2 en 0,3db lnb's op de markt verschijnen, maar die zijn van zéér dubieuze afkomst. In het land van herkomst, meestal China, doet men niet moeilijk over een stickertje, en een échte, goeie 0,3db LNB, zoals de Invacom lnb's, kosten al snel   45,- terwijl een 0,5db LNB al voor 15,- wordt verkocht. Het is dus zeer interessant om een LNB van een 0,2db sticker te voorzien: meer in de knip! En niemand die het ooit zal weten, want merken doe je het verschil bij een goede schotelopstelling niet, en apparaat om het te meten is zó kostbaar dat je op z'n minst bij TNO terecht komt... Let dus op bij het kopen van een LNB, koop liever een schotel die écht bij je systeem past, dan dat je onnodig geld uitgeeft voor een sticker!